1000radoscii3smutki

gotowanie

kokosowe kostki z m±ki gryczanej

Witam.Staram się nadrobić blogowe

zaległo¶ci.Wybaczcie błędy ale piszę z tel.

Ostatnio zachwyciła mnie m±ka gryczana.Przyznam że niespodziewałam się po tym produkcie że będzie tak wdzięczny.M±kę gryczan± przetestowałam już na bułeczkach, pizzy, nale¶nikach i ciastach.Ale to zapewne nie koniec przygody.

Dzi¶ przepis na kokosowe kostki w wersji zdrowszej niż oryginalna i zmodyfikowana na moje potrzeby.Standardowy przepis to ciasto "babkowate" na miodzie u mnie wersja biszkoptowa.Ojjj wyrosło mi na m±ce gryczanej lepiej niż tortowej

Ciasto:

3 jajka

pół szklanki cukru trzcinowego lub słodziku

szczypta soli

szklanka m±ki gryczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

Białka odzielamy i ubijamy z sol± na sztywno.Dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie szklista.Zwalniamy mikser do minimum dodajemy żółtka oraz po trochę m±ki wymieszanej z proszkiem.Ciasto przelewamy do kwadratowej blaszku i pieczemy ok 25-30 minut w 170 stopniach.Upieczony biszkopt studzimy i kroimy w kostkę .Najlepiej biszkopt przygotować dzień wcze¶niej.

Polewa:

szklanka cukru trzcinowego

pół szklanki mleka

4 łyżki ciemnego kakao

200 g masła lub margaryny

Wszystkie składniki wkładamy do rondla i cały czas mieszaj±c podgrzewamy by wszystko dokładnie się poł±czyło.Doprowadzamy do wrzenia i mieszaj±c gotujemy ok 5 minut.Odrobinę studzimy.Pokrojone kostki ciasta kolejno maczamy za pomoc± wykałaczek w polewie a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.Odstawiamy na papier ¶niadaniowy by obeschły.Najlepiej smakuj± następnego dnia.IMG_20141115_124358.jpg