1000radoscii3smutki

gotowanie

pierniczki w zdrowszej wersji;)

Wiem, że dawno mnie nie było ale brak czasu niestety i nie ma co się tłumaczyć. Kurs pochłania mi dużo czasu a Junior ci±gle choruje:( Co do odchudzania to ciut sobie odpu¶ciłam nie mam za wiele czasu na komponowanie warzywnych posiłków wpadam do domu zjadam to co jest i znów wychodzę. Ale to nie znaczy, że zaprzepaszczam moj± dotychczasow± pracę. Trzymam się w ryzach, porcje małe , bez tłuszczu i jak najmniej cukru. Waga stoi w miejscu i tego bardzo pilnuję. Niestety nie ćwiczę....z lenistwa. Ale co się odwlecze to nie uciecze;)

Podzielę się z Wami moim przepisem na pierniczki bo przecież już czas na pieczenie. Korzystam z niego co roku ale zmodyfikowałam go zmieniaj±c m±kę pszenn± na gryczan±, zmniejszyłam ilo¶ć cukru oraz jego rodzaj czyli biały na trzcinowy.Można dodać oczywi¶cie słodzik ale ja mam do niego sceptyczne podej¶cie i w mojej kuchni nie znajdzie miejsca.

Oczywi¶cie kształt zależy od naszej inwencji, robiłam tez renifery i bałwanki polane lukrem ale to już dla moich chłopaków dla mnie wersja light:) Z orzeszkiem i odrobin± lukru;P Moje misie nie s± idealne ale zaznaczam, że ja robiłam tylko ciasto i wkładałam orzeszki reszta pracy należała do Juniora więc jestem z nich bardzo dumna;)

IMG_20141201_121644.jpg

Pierniczki:

1 kg m±ki gryczanej ( może być zwykła pszenna) + do podsypywania

3/4 kostki masła lub margaryny

4 jajka

1,5 szklanki cukru trzcinowego ( białego, słodziku itp)

3 czubate łyżki miodu

3 łyżki kakao

przyprawa korzenna

łyżeczka cynamonu

1,5 łyżki amoniaku

2 łyżki kawy Inki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo: orzeszki ziemne, Lukier ( u mnie białko jaja ubite na sztywno + 3/4 szklanki pudru)

Masło i miód roztapiamy w rondelku następnie studzimy. Amoniak rozpuszczamy w łyżce zimnej wody, kawę zaparzamy w pół szklanki wrz±tku i studzimy.Do miski wsypać m±kę, cukier, proszek, kakao, cynamon, przyprawy i wymieszać. Jajka rozbełtać widelcem wlać do m±ki, następnie dodać ostudzone masło z miodem, kawę, amoniak i zagnie¶ć szybko ciasto. Włożyć na noc do lodówki. Po kawałku ciasto wałkować , wycinać foremkami kształty np. misiów - na brzuszku układamy orzeszek ( migdał, fistaszek itp) i zaklejamy w r±czki. Ciastka wykładamy na blaszkę pokryt± papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 7 minut. Po ostudzeniu można dowolnie polukrować lub polać czekolad±, posypać orzechami, kolorowymi posypkami, wiórkami kokosowymi itp;)